GK Quiz and Answer on Indian Polity Parliamentary System in India


The Parliament of India is a bicameral legislature composed of President of India and consists of the two houses: the Lok Sabha and the Rajya SabhaThe legislative proposals are brought in the form of bills here and it becomes an act when passed by both the houses of parliament and approved by the President of India. Parliament House is also known as Sansad Bhavan which is located in Delhi. Let us study more about Parliamentary system through this quiz.


1. “Parliamentary Government” is also known as....
(A) Cabinet Government
(B) Responsible Government
(C) Westminster forms of government
(D) All of the above
Ans. D
Explanation: The Parliamentary Government is also known as cabinet government or Responsible Government responsible and Westminster forms of government and is prevalent in Britain, Japan Canada, India and other countries.
2Which of the following characteristics is not related to Parliamentary Government?
(A) Resolution of lower house
(B) Collective liability
(C) Leadership of the Prime Minister
(D) Single Executive
Ans. D
Explanation: features of parliamentary system are: Dual Executive, majority party rule, collective responsibility, political homogeneity, double membership, leadership of Prime Minister, dissolution of lower and house fusion of power.
3. Which of the following is not the merit of the Presidential System?
(A) Permanent Government
(B) Confirmation in policies
(C) Limited Representation
(D) Government by experts
Ans. C
Explanation: Features of presidential system are: single executive, non-responsibility, political homogeneity may not exist, domination of president, no dissolution power of lower house and separation of powers.
4. Which of the following is a demerit of the Parliamentary System?
(A) Compressed representation
(B) Uncertainty of policies
(C) Temporary Government
(D) All of the above
Ans. D
Explanation: All of the above are demerits of the Parliamentary System.
5. Which of the following statements is not correct?
(A) According to the 42nd and the 44th amendment, it is compulsory for president to comply with the advice of the Council of Ministers.
(B) Presidential System is based on double executive.
(C) According to the Article 74 the Council of Ministers works under the leadership of the Prime Minister.
(D) Article 74 and 75 provides parliamentary system in the center.
Ans. B
Explanation: Presidential System is based on single executive.
6. Which of the following characteristics is not related to the Presidential System?
(A) Governance of the Prime Minister
(B) Single Executive
(C) Single Membership
(D) Dissolution of lower house is baned
Ans. A
Explanation: Presidential System is the Governance of the President.
7. Which of the following characteristics is not related to the federal government?
(A) Written Constitution
(B) Flexible Constitution
(C) Supremacy of the Constitution
(D) Independent Judiciary
Ans. B
Explanation: Flexible Constitution provision is not related to the federal government.
8. In the Federal Government................
(A) All the powers and functions are vested in the Central Government and Regional Government.
(B) All powers are divided into Central Government and Regional Government
(C) Both A and B
(D) None of the above
Ans. B
Explanation: Both A and B
9. The Federal System in India is based on the model of which country?
(A) Canada
(B) UK
(C) America
(D) Japan
Ans. A
Explanation: The Federal System in India is adopted from the Canada.
10. Which of the following statements is wrong?
(A) Lok Sabha represents the people of India.
(B) The Rajya Sabha represents the states.
(C) There are only 98 topics in the center list at this time.
(D) Rajya Sabha protects the state with unnecessary interference from the Center
Ans. C
Explanation: The Union List or List-I is a list of 101 items given in Seventh Schedule in the Constitution of India on which Parliament has exclusive power to legislate.

No comments:

Post a Comment